Romantisk kvalitetsolje fra Portugal

En herlig lett duft av olivenolje fyller luften ved de hvite og appelsinfargede bygningene. En lav høstsol smiler over det bølgede landskapet fullt av oliventrær. Vi er på besøk hos De Prado, sør i det portugisiske høylandet.

Familiebedriften De Prado er Portugals største privateide produsent av olivenolje og bordoliven. Under høstingen tømmes det daglig store lass av oliven ned i mottakskummen. Først blir blader og grener rensket bort, så blir olivenene vasket før de blir presset og avgir sin berømte og sunne olje, eller de går videre til fermentering og blir til bordoliven.

– Dette er vår drøm, smiler Carmen de Prado, slår ut med armene, og viser oss rundt i det store og moderne anlegget.

Carmen har ansvaret for markedsføring og den lyse, lette og kunstneriske design-stilen som skiller De Prado-produktene ut fra mengden. Og hun tar imot gjester fra hele verden på herskaplig vis.

De Prado eksporterer nå til over 25 land. Norganic fra Norge er en av de mindre kundene. Like fullt blir vi behandlet svært så godt.

– Vi ønsker kunder vi kan ha gode relasjoner til, understreker Carmen.

Holder jevn høy kvalitet

Men det er ikke bare design som gir suksess. Olivenoljen har en så høy kvalitet at den foretrekkes av matelskere fra sør til nord.  I motsetning til små produsenter har De Prado kvalitets-kontrollører som hele tiden følger med på at oljen har den standarden de ønsker og er kjent for.

Norganic importerer den karakteristiske og prisbelønte økologiske oljen av tidlig høstede oliven. Det er en olje som blir produsert av oliven fra nøye utvalgte trær i begynnelsen av oktober.

Oljen får en duftende aroma av gress og blomster og gir en frisk og intens olivensmak med tødsj av mynte.

I tillegg har importerer de olje fra modne oliven som har blitt fylt på kanner. Det er en mykere og mer balansert fløyelsaktig olje med aroma fra nøtter, tomat og eple. Smaken er syrlig og krydret.

Både konvensjonell og økologisk produksjon

Ulikt andre, så har De Prado både konvensjonell og økologisk olivenolje. 25 prosent av produksjonen er økologisk. Og det er tydelig at dette er den produksjonsformen de liker best og ønsker å øke.

Hvert år høster de 70 millioner kilo med oliven. Mesteparten av dette går til olivenoljeproduksjon, resten blir lagt i de over 300 dunkene som brukes til fermentering av bordoliven.

De Prado har også produksjon i Spania og Chile. For å kunne gi arbeiderne mer arbeid har de også startet opp med produksjon av mandler.